ADUT

Forum o Drustvenim i Kartaskim igrama
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi
BannerFans.com BannerFans.com
Obavestenja
Vreme
Kalendar
Vremenska prognoza
Socialni obeležak stranice
Socialni obeležak stranice digg  Socialni obeležak stranice delicious  Socialni obeležak stranice reddit  Socialni obeležak stranice stumbleupon  Socialni obeležak stranice slashdot  Socialni obeležak stranice yahoo  Socialni obeležak stranice google  Socialni obeležak stranice blogmarks  Socialni obeležak stranice live      

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Delite | 
 

 DŽUNGLA – VIST

Ići dole 
AutorPoruka
DOK Holliday

avatar

Broj poruka : 1533
Datum upisa : 19.09.2010
Lokacija : dodge city casino

PočaljiNaslov: DŽUNGLA – VIST   Uto Mar 27, 2012 3:14 pm

DŽUNGLA – VIST


Džungla – Vist je kod nas vrlo popularna igra,a igra se pod prostim nazivom „Vist“. Naime,„pravi“ Vist je kod nas prilično malo zastupljen,a kada se pojavi,mora se posebno naglasiti,da ne bi došlo do zabune,usled uzurpiranja njegovog imena od strane Džungla-Vista.U stranoj literaturi,ona se najčešće pojavljuje pod nazivom „Jungle Vist“,pa je to ime preuzeto i ovde.Novijeg je datuma i ima više svojih varijanti.One se međusobno razlikuju uglavnom u broju karata,broju igrača i nekim sitnijim detaljima.

BROJ IGRAČA : U igri učestvuju 3,do 5 igrača,a svako igra za sebe.

DELJENJE :
Delitelj se u svakom deljenju smenjuje redom u levo.Partija se sastoji iz određenog broja deljenja,a u svakom od njih se deli različit broj karata,jedna po jedna.
Ako u igri učestvuju 3,ili 4 igrača,partija se sastoji od 25 deljenja.U prvome od njih, svako dobija po 13 karata,u drugom,po 12,u trećem,po 11 itd.U 13-om deljenju,deli se samo po jedna karta,da bi se već od sledećeg,taj broj ponovo uvećavao,za po jednu.U poslednjem 25-om deljenju,igračima se,kao i u prvom,dele po 13 karata.
Ako se igra u petoro,partija traje 19 deljenja.U prvom,igrači dobijaju po 10 karata,a taj broj se postepeno smanjuje do jedne,a zatim povećava,ponovo do 10,koliko se deli u 19-om deljenju.

ODREĐIVANJE ADUTA : Adut se za svih 25 deljenja određuje unapred,pre početka igre.Špil se promeša i postavi na sredinu stola,licem na dole.Redom u krug,svako vuče po jednu kartu (ne mora biti gornja) i odmah je ofira.Njena boja postaje adut u jednom od deljenja.Prva karta određuje aduta u I-om deljenju,druga u II-om deljenju itd.Naravno,svi aduti se zapisuju u tabelu.
Ako se izvuku dve karte istog znaka za redom,drugo deljenje od njih se igra „Bez Aduta“.
Pošto su određeni aduti za sva deljenja u partiji,prvi delitelj meša i deli karte.Najčešće je to igrač,koji je pri predhodnom žrebanju,prvi okrenuo „Herca“.Ako se dogodi,da se ni jedan Herc ne pojavi,važi prvi okrenuti Karon.Dalje se delitelj smenjuje u levu stranu,kako teče i sama igra.

PROGNOZA : Odmah posle svakog deljenja,a pre početka same igre,igrači se izjašnjavaju,koliko će ko od njih osvojiti štihova.Igrač,koji uzme tačno onoliko nošenja,koliko je prognozirao,dobija mnogo više bodova,nego da je premašio taj broj.
U prvom deljenju,taj broj može biti,od 0,do 13 nošenja.Svakome se prognoza zapisuje,a zatim se upoređuje sa ostvarenim štihovima.

TOK IGRE : Prvi na potezu je igrač levo od delitelja,a smer igre je levi.U svakom krugu igre,na boju prve odigrane karte,mora se igrati karta iste boje.U njenom nedostatku,ovde je „sečenje“ adutom OBAVEZNO.Tek ako nema ni aduta,igrač može igrati bilo šta.Štih nosi najjači adut,a ako nije prisutan ni jedan,onda najjača karta u boji prve odigrane.Osvajač štiha,uvek igra kao prvi,za sledeći.
Primećujete,da je „sečenje“ adutom usled nedostatka boje,u ovoj igri obavezno.To je originalna njena varijanta.Kasnije nastaju nove igre,koje se od Džungla Vista upravo razlikuu,samo u ovom pravilu.

POSEBNA OGRANIČENJA : Ukupan broj prognoziranih štihova,ne sme se poklopiti sa brojem karata,koje svako drži u rukama.Da bi se ovo ograničenje ispunilo, poslednji prognozer mora najpre sabrati sve predhodne izjave,a i prebrojati svoje karte u rukama.Tek tada,on objavljuje svoju Prognozu.
Npr,u prvom krugu igre,tri igrača su prognozirali redom:3,4,2 štiha.To ukupno iznosi 9,a kako je broj karata u rukama 13,četvrti igrač ne sme jedino izneti „4“.
Ovo pravilo se primenjuje,da bi se izbegla mogućnost prolaza svih učesnika u igri i njen vrlo monoton tok.
Posebno zanimljiva situacija je u 13-om deljenju.Ako od prve trojice igrača,samo jedan kaže „1“,četvrti mora takođe prognozirati,da će odneti jedno nošenje,iako možda za to nema ni teoretske šanse(Npr,u ruci ima neadutsku Dvojku).
U originalnoj verziji igre,ovo pravilo ne postoji,ali se kod nas toliko odomaćilo,da ga je prosto teško izbeći.U svakom slučaju,igrači se mogu pre početka partije dogovoriti,da se igra bez njega.

UPISIVANJE BODOVA : Igrač,koji je uspešno prognozirao,za svaki ostvaren Štih,dobija po 1 bod,ali i za uspošnu Prognozu,dodatnu nagradu od 10 bodova.Igrač,koji premaši svoju prognozu,dobija samo bodove za štihove,a u slučaju manjka,ni njih.

Pobednik je igrač,koji posle 25 (19) deljenja,ima najviše bodova.


_________________
Došao je tiho i ušao u legendu ......

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
DŽUNGLA – VIST
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ADUT :: KARTAŠKE IGRE NA ŠTIHOVE :: Oh Hell (Prognoziranje)-
Skoči na: