ADUT

Forum o Drustvenim i Kartaskim igrama
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi
BannerFans.com BannerFans.com
Obavestenja
Vreme
Kalendar
Vremenska prognoza
Socialni obeležak stranice
Socialni obeležak stranice digg  Socialni obeležak stranice delicious  Socialni obeležak stranice reddit  Socialni obeležak stranice stumbleupon  Socialni obeležak stranice slashdot  Socialni obeležak stranice yahoo  Socialni obeležak stranice google  Socialni obeležak stranice blogmarks  Socialni obeležak stranice live      

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Delite | 
 

 38's

Ići dole 
AutorPoruka
Admin
Admin
avatar

Broj poruka : 455
Datum upisa : 19.09.2010

PočaljiNaslov: 38's   Sub Dec 10, 2011 3:38 pm

38's


Igra je predvidjena za 4 do 8 igrača.

Koriste se 4 standardna špila od po 52 sa po 2 pridodata Džokera u svakom.

TOK IGRE : Delitelj deli svakome po 8 karata.Zatim Ostatak spušta na sto,ali ga deli u dva dela.To se čini samo radi stabilnosti karata a i da svaki bude bliži igračima pri izvlačenju karata.Gornja karta sa jednog dela se okreće i postavlja na sredinu stola,a predstavlja početak Hrpe za igru.
Svako na svom potezu mora odigrati kartu iste boje ili randa sa gornjom na Hrpi,ili vuče jednu sa Ostatka.
Ako je prva karta Osmica ili Džoker,delitelj imenuje boju koja se igra,pre nego što pogleda svoje karte.Ako je neka druga Specijalna karta,tretira se kao da ju je odigrao delitelj.
Igra se završava kada se neko oslobodi karata iz ruku.

Igrač mora igrati ako ima šta,a vuče sa Ostatka samo ako nema.
Ako kartu koju izvuče sa Ostatka može odigrati,on to i čini ako želi.

SPEED :
Speed ili u prevodu Brzina je situacija,kada je odigrana karta na Hrpi,a bilo ko ima takvu potpuno identičnu.On je može odigrati bez obzira što nije na redu za igru,ali ako uspe to učiniti pre igrača koji je na potezu.U tom slučaju,potez prelazi sledećm igraču u odnosu na ovoga koji je odigrao Speed.
Ako ih ima više tekvih,svi mogu igrati,ako u medjuvremenu neko ko je u tom trenutku na potezu ne odigra pre njih.
Ako se Speedom igraju Specijalne karte,igrač koji je na potezu izvršava zadatak za sve odigrane.Ako se pri tome nešto imenuje, to čini igrač koji je odigrao prvu kartu u Speedu.

Double Speed je situacija,kada igrač drži dve identične kartice onoj na Hrpi.On ih može odigrati obe,ali jednu po jednu,ako stigne.Ovo je nemoguće samo sa Kečevima,jer posle prvog odigranog,on gubi pravo poteza.

Ako se odigraju kartice koje teraju protivnika da vuče sa Ostatka, Speed i Double Speed važi samo ako se odigraju pre nego što je počeo da vuče.

POSLEDNJA KARTA :
Kada igraču ostane samo jedna karta u rukama,on to mora objaviti pre nego sledeći igrač igra.Čim sledeći odigra ili vuče,bilo ko ga može pitati : "Koliko karata imaš u rukama?" Tada je on obavezan odmah da za kaznu vuče 4 karte sa Ostatka.

Značenje i vrednovanje svih karata :


-Kec znači,da svi igrači se preskaču redom u krug sve do igrača koji sedi pre vas.Naime,ako se igra u levo,praktično potez prelazi igraču s vaše desne strane,a onda ponovo igrate vi.Kec vredi 20 bodova.

-Kralj menja smer igre.Vredi 10 bodova.

-Dama Pik znači,da sledeći igrač mora vući sa Hrpe za igru 13 odigranih karata,ako ih ima.Tu se ne računa Dama pik koja ostaje na vrhu Hrpe.Ona u ruci vredi 100 bodova.

-Dame sve osim pik su obične karte i vrede po 10 bodova.

-Žandar ima svojstvo da igrač može izabrati ali ne mora zamenu svih karata u rukama sa bilo kojim igračem.Žandar se boduje sa 10 bodova.

-Desetka nema specijalne efekte i vredi 10 bodova.

-Devetka znači,da svako mora položiti ruku na Hrpu,a onaj ko to učini poslednji kupuje kaznenu kartu sa Ostatka.Vredi 10 bodova.

-Osmica omogućava da igrač koji je igra menja boju ili ostavi onu koja je u opticaju.Osmica na osmicu se ne može igrati.Takođe,Osmica se ne može odigrati kao poslednja karta.Ako nekome ostane poslednja,on je odigrava i odmah vuče novu sa Ostatka.Vredi 20 bodova.

-Sedmica omogućava igraču koji je odigra da zahteva od sledećeg rang koji želi da se igra.Ne boju nego samo vrednost karte.Npr,Petica,Četvorka itd...Ako ima,igrač je odigrava.Ako nema,kupuje jednu sa Ostatka.Jedino se može zahtevati Pik,a to se podrazumeva da igarč mora ako ima igrati Damu Pik.AKo je nema,kupuje kartu sa Ostatka.Sedmice se boduju po 5 bodova.

-Šestice i Petice nemaju specijalne efekte i vrede po 5 bodova.

-Četvorka preskače sledećeg igrača.Vredi 5 bodova.

-Trojka obavezuje sledećeg da igra kartu iste boje.Ako ima,on odigrava,pa zatim i sledeće redja na nju.Pti tome,moe odigrati i Džokera.Ako nema kate te boje,može odigrati Trojku druge boje,ali tada vuče kartu sa Ostatka.Vredi 5 bodova

-Dvojka obavezuje sledećeg takmičara da vuče 2 karte sa Ostatka.AKo ima,on može odigrati drugu Dvojku,pa sada sledeći vuče 4 karte itd.Tako se može doći i do čak 20 karata.Dvojke se broje sa po 20 bodova.

-Džoker se može odigrati na bilo koju koju kartu,a igrač koji ga igra imenuje boju koja se mora dalje poštovati.Sledeći igrač vuče 4 karte sa Ostatka,a zatim sledeći igra poštujući pomenutu boju.Onaj koji mora vući,može odigrati takodje Džokera,pa sledeći vuče 8 karata itd.Džoker se broji 50 bodova.

Kada neko izlazi,igra se tog momenta odustavlja.Niko više ne može čak ni igrati Speed.

Svakome se upisuje zbir iz ruke.

Partija traje do 1500 bodova.

_________________
Ja sam rođen namrgođen

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://kartanje.serbianforum.info
 
38's
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ADUT :: PROSTE IGRE SA KARTAMA :: Crazy Eights (Mau - Mau)-
Skoči na: