ADUT

Forum o Drustvenim i Kartaskim igrama
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi
BannerFans.com BannerFans.com
Obavestenja
Vreme
Kalendar
Vremenska prognoza
Socialni obeležak stranice
Socialni obeležak stranice digg  Socialni obeležak stranice delicious  Socialni obeležak stranice reddit  Socialni obeležak stranice stumbleupon  Socialni obeležak stranice slashdot  Socialni obeležak stranice yahoo  Socialni obeležak stranice google  Socialni obeležak stranice blogmarks  Socialni obeležak stranice live      

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Delite | 
 

 Spuns

Ići dole 
AutorPoruka
DOK Holliday

avatar

Broj poruka : 1533
Datum upisa : 19.09.2010
Lokacija : dodge city casino

PočaljiNaslov: Spuns   Pet Dec 09, 2011 12:48 pm

Spuns


Spuns u prevodu znači "kašike".I zaista,za igru su potrebna dva standardna špila karata (104 karte) i kašika,za jedna manje od broja učesnika.
Igra je predvidjena za 3 do 8 igrača.

DELJENJE : Broja karata koje igrači dobijaju tokom deljenja zavisi od njihovog broja.Ako u igri učestvuju 3 ili 4 igrača,deli se svakome po 7 karata; ako ih je 5 ili 6,svako dobija po 6 karata,a ako igraju 7 ili 8,po 5 karata svakome sleduje.Ostatak se spušta na sredinu stola,a delitelj zatim otkriva njegovu gornju kartu i glasno izgovara njen rang.
U ovoj igri,tokom cele igre,igrači pri odigravanju i govore kartu koju igraju.Ko ne imenuje kartu,vuče za kaznu 2 karte sa Ostatka.

TOK IGRE : Svako pri odigravanju imenuje kartu koju igra,ali samo rang a ne i boju.Igra se na Hrpu karta iste boje ili ranga sa gornjom.Igrač ne mora igrati kartu ako ima u rukama.Ali zato ako nema,ili ne želi da igra,mora vući jednu sa Ostatka.Jedino nju može ako odgovara direktno sada odigrati.Ako je stavi u list,igra sledeći igrač
Pored imenovanja karte koja se igra,mora se i najaviti "poslednja" kada ostane u ruci inače sledi kazna.
Kada se Ostatak istroši,gornja karta ostaje na Talonu,a ostale se mešaju i okreću kao novi Ostatak na stolu.

Kralj : Kada se odigrava Kralj,ne izgovara se njegovo ime,nego igarč govori : "Uzmi dve".Sledeći igrač mora vući 2 karte sa Ostatka i propustiti igru.Ako pak ima,on vraća napad tako što odigrava i on Kralja,pa govori igraču koji je odigrao prvog : "Uzmi tri".Ovaj ako ima,igra još jednog kralja i govori mu da uzme 4 itd.
Njih dvojica ratuju,a onaj koji nema više Kraljeva mora vući zadnju izgovorenu obavezu koju su jedan drugom nametali i povišavali.Bez obzira ko je vukao.sledeću kartu odigrava treći igrač koji je na potezu iza ove dvojice.

Dama :Dama menja smer igre.Igrač koji je odigrava umesto da kaže DAMA,on govori : "Idemo nazad".

Žandar :Rekli smo da u igri učestvuju i kašike i to za jedna manje od broja igrača.One leže na sredini stola.Igrač koji odigra Žandara viče "Spuns" i sad svi kreću da uhvate jednu kašiku.Naravno,jedan će izvisiti pošto ih je za jedna manje.Ako dva igrača uhvate istu,kašika ostaje kod onoga koji ju je uhvatio bliže kraju drške.
Igrač koji je ostao bez kašike vuče 2 karte,a igru nastavlja sledeći po redu,iza njega.

Desetka : Kada odigrava Desetku,igrač govori : "Repot" i igra još jednom.Tako može odigrati nekoliko za redom ali na kraju mora biti karta u boji poslednje Desetke sa nekim drugim rangom.Ako je Destka poslednja,igrač ne završava deljenje već mora kupiti kartu.Tek ako odgovara boja pa je odigra,on je pobednik.U protivnom,zadržava je u rukama a igra se nastavlja.

Osmica : Osmica je "divljak",odigrava se na bilo koju boju i rang a igrač ne objavljuje njen rang,već boju koju zahteva da se igra dalje.

Dvojka :
Kada se odigra Dvojka,igrač govori "Konto 2".Svako sledeći mora igrati Keca ili Dvojku.Pri tome sabira kartu koju igra sa prethodnim Kontom.Ako igra keca,reći će "Konto 3",a ako igra Dvojku, "Konto 4" itd.Prvi igrač koji nema Keca ili Dvojku,kupuje onoliko karata,koliki je poslednji Konto bio.

Kec :
Ako se igra u okviru prethodno opisanog Konta,govori se zbir koji pravi.Ako se igra uobičajeno kao normalna karta, prosto se imenuje "Kec".

BODOVANJE : Kada neko ostane bez karata,on je pobednik i ne dobija bodove.Ostalima se upisuje koliko ko ima u rukama.Pri tome,karte vrede:

50 bodova,Desetke i Osmice
20 bodova,Slike
10 bodova,Kečevi i Dvojke
5 bodova,ostale karte.


Partija traje do 500 bodova, a pobednik je igrač sa najmanjim rezultatom.

_________________
Došao je tiho i ušao u legendu ......

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
Spuns
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ADUT :: PROSTE IGRE SA KARTAMA :: Crazy Eights (Mau - Mau)-
Skoči na: