ADUT

Forum o Drustvenim i Kartaskim igrama
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi
BannerFans.com BannerFans.com
Obavestenja
Vreme
Kalendar
Vremenska prognoza
Socialni obeležak stranice
Socialni obeležak stranice digg  Socialni obeležak stranice delicious  Socialni obeležak stranice reddit  Socialni obeležak stranice stumbleupon  Socialni obeležak stranice slashdot  Socialni obeležak stranice yahoo  Socialni obeležak stranice google  Socialni obeležak stranice blogmarks  Socialni obeležak stranice live      

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Delite | 
 

 Ultimate Mao

Ići dole 
AutorPoruka
Admin
Admin
avatar

Broj poruka : 455
Datum upisa : 19.09.2010

PočaljiNaslov: Ultimate Mao   Čet Dec 08, 2011 2:17 am

Ultimate Mao


Ultimate Mao je čista Kineska varijanta Mau-Mau,upravo ona od koje je nastala čitava porodica ovih igara. Drugačije shvatanje igre u Kine je mala prepreka pri opisu igara svih vrsta. Kinezi igre smatraju u pravom smislu te reči,pa čak i kada su novčani ulozi ogromni. Uvek se vodi računa o dekoraciji,proceduri i duhu igre. Neke stvari koje bi se u opisu igara u ostalom svetu preskočile kao nebitne,u Kini su glavna karakteristika igre i čak ona može i nositi naziv po tome.
Evo,upravo ću probati prevesti i predstaviti ovu igru u njenom originalnom opisu.

Igra je predviđena za 3 i više igrača,a optimalan broj je 4 do 6, kada je ona i najinteresantnija.

Koristi se udvojeni špil od 104 karte,bez Džokera.

DELJENJE : Delitelj najpre objavljuje početak deljenja rečima "Deljenje će početi i ide u smeru kazaljke na časovniku (ili suprotno)" pa zatim pristupa samom činu. Deli se jedna po jedna karta svakome,dok se ne podele po 6.
Tokom deljenja,igrači ne smeju ni pipnuti svoje karte,jer ko to učini,samo ih dotakne,za kaznu vuče još jednu sa Ostatka.

POČETAK IGRE : Delitelj ga najpre mora objaviti rečima "Partija Ultimate Mao počinje i to od igrača ...... (njegovo ime), odvijaće se u Levu (ili desnu) stranu." Tada igrači mogu preuzeti svoje karte,a delitelj postavlja Ostatak licem na dole i gornju kartu sa njega polaže na talon kao početnu.

PRAVILA IGRE : Svaki igrač mora odigrati svoj potez u roku od 5 do 7 sekundi.Ako prekorači vreme,mora vući kartu sa Ostatka. Potez može biti odigravanje kartice na Talon,ili kupovina jedne sa Ostatka.Posle Kupovine,igrač odlučuje da li će igrati,ili će sa time završiti potez.Ako dodirne Ostatak,on mora vući kartu sa njega bez obzira da li je imao nameru to da učini ili nije.Ako povuče greškom više karata,sve ih zadržava u rukama.
Igrati se može karta sa istovetnim znakom ili rangom kao gornja na Talonu.

Žandari su "divlje" karte i mogu se igrati bilo kada.Međutim, ovde je jako važno što se može odigrati Žandar na Žandara.Tada igrač koji je igrao prvog vuče jednu kartu sa Ostatka za kaznu (missplay - Lepa igra)

SPECIJALNE KARTE : Specijalne karte su one,koje imaju poseban učinak u igri.

-Kec, menja smer igre.

-Dvojka, isti igrač igra ponovo.

-Trojka, sledeći vuče 3 karte sa Ostatka i propušta potez,Ako može,on odigrava Trojku,pa sledeći vuče 6 karata itd.

-Četvorka, sledeći vuče 4 karte sa Otatka,ili odigrava Četvorku pa prebacuje igru sledećem koji mora vući 8 karata itd.

-Šestica, prethodni igrač kupuje 2 karte sa Ostatka.

-Sedmica, sledeći mora igrati Sedmicu ili kupuje 2 karte sa Ostatka.Ako je odigra, igra se produžava normalnim tokom,kao da nije Sedmica na vrhu.

-Devetka, svi u krug vuku po jednu kartu sa Ostatka,a zatim isti igrač igra ponovo,osim ako mu je to bila poslednja karta u ruci.

-Desetka, igrač obavezno govori "Dobar dan" kada je igra.

-Žandar, "divlja karta" i igra se bilo kada.Igrač obavezno govori boju sledeće karte,a prst zadržava na Žandaru sve dok se ta boja ne odigra.Ako ga ukloni,sledeći igrač koji je na potezu odigrava bilo koju boju.
Ako neko na Žandara odigra Žandara,prvi igrač koji je držao prst na njemu vuče kaznenu kartu sa Ostatka.

-Dama, prethodni igrač vuče jednu kartu sa Ostatka.

-Pik, svaka karta u piku se mora naglasiti imenom i bojom.Znači, igrač govori nrp "Pet-pik".Ako ne kaže,mora kupiti jednu kaznenu kartu sa Ostatka.MULTIPLEKS IGRA : Kada se na kartu odigrava identična karta u boji i rangu,igrač govori "dva",pa sada svi u krug igraju taj rang bez obzira na boju.Sledeći bi rekao "tri",sledeći "četiri",a onaj ko nema,vuče sa Ostatka onoliko karata,koja je brojka poslednja izgovorena.
Sledeći igrač igra uobičajeno.

VIŠE PITANJA : Ako igrač igra recimo 10-pik,on mora imenovati kartu jer je u piku,ali i reći DOBAR DAN.On to obavezno čini oba i to recimo "Destka pik vam želi Dobar dan".

PITANJE : Ako neko želi bilo šta da pita i rokomentariše,on obavezno mora najpre reći "Pitanje",pa zatim u nekoliko sledećih sekundi svi koji imaju šta pitati medjusobno razgovaraju.Ako neko kaže bilo šta pre nego što objavi PITANJA,mora vući kartu sa Ostatka.

KRAJ PITANJA : Najstariji igrač ili onaj koji je objavio Pitanja može posle desetak sekundi objaviti "Kraj Pitanja" i razgovor mora da zamre.Ko nastavi,vuče akrtu karzne sa Ostatka.

KRAJ IGRE :
Igrač mora reći "Zadnja karta" kada mu ostane samo jedna u ruci.Ako je to Žandar,on govori "Mau".Kada dođe ponovo na red za igru,ako je odigrava,obavezno govori "Mau Mau" i pobedjuje.

U Kini se mnogo polaže na disciplinu u igri,tako da postoje ispisani propisi i kazne.Čitav niz njih.Međutim, ja sam ih ovde tokom opisa igre već sve i spomenuo tako da ne postoji potreba za ponavljanjem,a ne verujem da će se iko tako disciplinovano pridržavati tog pravilnika.


_________________
Ja sam rođen namrgođen

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://kartanje.serbianforum.info
 
Ultimate Mao
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ADUT :: PROSTE IGRE SA KARTAMA :: Crazy Eights (Mau - Mau)-
Skoči na: