ADUT

Forum o Drustvenim i Kartaskim igrama
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi
BannerFans.com BannerFans.com
Obavestenja
Vreme
Kalendar
Vremenska prognoza
Socialni obeležak stranice
Socialni obeležak stranice digg  Socialni obeležak stranice delicious  Socialni obeležak stranice reddit  Socialni obeležak stranice stumbleupon  Socialni obeležak stranice slashdot  Socialni obeležak stranice yahoo  Socialni obeležak stranice google  Socialni obeležak stranice blogmarks  Socialni obeležak stranice live      

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Delite | 
 

 Switch (Svič)

Ići dole 
AutorPoruka
DOK Holliday

avatar

Broj poruka : 1533
Datum upisa : 19.09.2010
Lokacija : dodge city casino

PočaljiNaslov: Switch (Svič)   Ned Dec 04, 2011 9:15 pm

Switch
(Svič)


Ovo je vrsta Mau-Mau sa jednim karakterističnim pravilom na samom kraju igre,po čemu je i dobila ime Svič,u prevodu Prekidač.

U igri mogu uzeti učešće 3 i više igrača.Bolje je ako ih je bar 4,ili 5.

Koristi se udvojen standardni špil od 104 karte.

Delitelj svakome podeli po 5 karata,a Ostatak postavlja licem na dole.Gornju kartu sa njega okreće i spušta pored,a ona predstavlja početak Hrpe na koju se igra.

Svaki igrač može odigrati po jednu kartu,ili vući sa Ostatka.

Ako igra,karta mora biti istog ranga ili boje sa gornjom na Hrpi.

Ako vuče,bilo da nema ili da ne želi da igra,prosto uzima gornju kartu sa Ostatka,sa čime se njegov potez završava.On posle toga ne može igrati na Hrpu,već potez prelazi sledećem.

Pored uobičajene osnovne igre,ovde se pojavljuju i pet karakterističnih karata:

-Kec je "divlja" karta i može se odigrati u svakom trenutku bez obzira na gornju kartu Hrpe.Igrač koji ga igra zahteva boju sledećće karte koja se mora igrati.

-Žandar se igra uobičajeno,a na njega mora ići bilo koja slika.Međutim, sledeći igrač ne mora poštovati njegovu boju.

-Osmica se takođe igra uobičajeno,a sledeći igrač mora propustiti potez.

-Petica ponovo vraća igru na prethodnog igrača.Znači ako se igra u desno,ponovo je na potezu levi igrač od onoga ko je odigrao pomenutu kartu.

-Dvojka obavezuje sledećeg igrača da uzme 2 karte sa Ostatka i propusti potez.On se može spasti ako ima da odigra novu Dvojku, a u tom slučaju sledeći kupuje 4 karte itd.

Specijalne karte se odnose samo na prvog sledećeg igrača,a odmah zatim se tretiraju kao svaka druga karta.Recimo, kod odigrane Dvojke,sledeći kupuje 2 karte,a zatim dalje se na nju igra u boji,ili nova Dvojka,kao i na svaku drugu kartu.

Ako igrač odigra identičnu karticu gornjoj,odnosno istu i po rangu i po boji,svi u krug kupuju po jednu kartu sa Ostatka a on igra ponovo.Ipak,ako je gornja karta Specijalna,on se mora pridržavati pravila koja ona nalaže.

POSLEDNJA KARTA : Poslednja karta u ruci se mora najaviti. Znači,ako je ostala samo jedna,igrač mora reći "Zadnja". Ako to ne uradi,kada dođe na red za igru,kupuje za kaznu jednu kartu sa Ostatka i propušta potez.

BODOVANJE : Kada se neko oslobodi svih svojih karata iz ruke, igra se prekida.
Sabiraju se svakome bodovi u preostalim kartama u ruci.Pri tome, svaka se boduje prema svojoj brojnoj vrednosti,slike sa po 10,a Secijalne karte dvostruko.Znači, Kečevi sa 22, Žandari 20, Osmice sa 16, Petice sa 10.
Dvojke udvostručavaju vrednost bodova u ruci.Ako ih ima više, svaka zbir množi sa 2.
Ako igrač ima u ruci dve identične karte,po boji i rangu, ona njegov skor polovi.Ako je više takvih parova,svaki skor umanjuje za po duplo.

Partija traje do 250 bodova,a cilj je imati što manje.Ipak,igrač koji prvi dostigne ili pređe taj skor nije automatski izgubio, već ima šanse za popravni.
Naime,partija se nastavlja sve dok samo jedan igrač ne ostane ispod 250 bodova.On je pobednik.
Pri tome,ako bilo ko dostigne ili premaši 500 bodova,on je poražen a ne onaj koji je stigao do 250.Ipak,ako niko ne premaši 500, poraženi ostaje onaj prvobitni.

_________________
Došao je tiho i ušao u legendu ......

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
Switch (Svič)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ADUT :: PROSTE IGRE SA KARTAMA :: Crazy Eights (Mau - Mau)-
Skoči na: