ADUT

Forum o Drustvenim i Kartaskim igrama
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi
BannerFans.com BannerFans.com
Obavestenja
Vreme
Kalendar
Vremenska prognoza
Socialni obeležak stranice
Socialni obeležak stranice digg  Socialni obeležak stranice delicious  Socialni obeležak stranice reddit  Socialni obeležak stranice stumbleupon  Socialni obeležak stranice slashdot  Socialni obeležak stranice yahoo  Socialni obeležak stranice google  Socialni obeležak stranice blogmarks  Socialni obeležak stranice live      

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Delite | 
 

 TROJKE-DVOJKE

Ići dole 
AutorPoruka
DOK Holliday

avatar

Broj poruka : 1533
Datum upisa : 19.09.2010
Lokacija : dodge city casino

PočaljiNaslov: TROJKE-DVOJKE   Sub Okt 02, 2010 11:13 am

TROJKE-DVOJKE


Igra Trojke-Dvojke,neodoljivo podsećaj na neke dečije igre sa kartama,naročito na Mau-Mau,ali se to samo čini na prvi pogled.
BROJ IGRAČA : U igri mogu učestvovati 2,3,ili 4 igrača.U poslednjem slučaju,po dvojica igrača su partneri i sede ,jedan preko puta drugog.
KARTE : Za igru Trojke-Dvojke se koristi udvojeni standardni špil od 104 karte,plus 4 Džokera.Oni vrede po 30 bodova,Dvojke po 10,Trojke 15 bodova,Kečevi po 20 bodova,Slike po 10 bodova,a ostale karte,prema svojim brojnim vrednostima.Pošto je ovo igra ređanja,bodonosne vrednosti karata imaju uticaja samo u konačnom obračunu .
DELJENJE : Delitelj daje svakome po 10 karata,deleći 2 po 2.Sledeća se okreće licem na gore i postavlja na sredinu stola.Ona predstavlja početak Hrpe za odbacivanje.Ako je slučajno u pitanju Džoker,uzima ga delitelj,a drugu kartu iz ruke izbacuje na talon.Ostatak se spušta na sto ,licem na dole,pored započete Hrpe za odbacivanje.
CILJ IGRE : Cilj svakog igrača je,da se što pre oslobodi karata iz ruku,a kome to prvome uspe,postaje pobednik tog deljenja.Ostalima se kao „loši“ bodovi,upisuju vrednosti karata,koje su im ostale u rukama.Tako se svako trudi,da se što pre oslobodi onih,koje nose veći broj bodova.
TOK IGRE : Igra se odvija u desnu stranu,a prvi na potezu je igrač desno od delitelja.On na Hrpu odbacuje jednu svoju kartu iz ruke,a ona mora biti ista po rangu ili boji sa gornjom,koja se tamo već nalazi.
Recimo,ako je na Hrpi Devetka-herc,preko nje se može odbaciti bilo koja Devetka,ili bilo koja karta u Hercu.Ona se postavlja tako,da u potpunosti prekriva Devetku-herc,a sama postaje gornja karta Hrpe za odbacivanje.
Sledeći igrač ima istu mogućnost.
Ako igrač koji je na potezu,nema ni jednu kartu koju bi mogao da odbaci na Hrpu,“kupuje“ gornju kartu sa Ostatka.Ako ju je moguće odigrati,on to i čini.U protivnom je zadržava u ruci.U svakom slučaju,na potezu je sledeći desni igrač.
U slučaju da neko ne želi da igra,odmah vuče kartu sa Ostatka,govori :“Dalje“,pa igra sledeći.
Kada neko ostane sa samo jednom kartom u ruci,on obavezno govori:“Zadnja“,a ako je u sledećem krugu i odigra,igra u tom deljenju se sa tim i završava.
Na pojedine karte u špilu treba posebno obratiti pažnju,pošto imaju specijalnu ulogu:
Kec se može odigrati preko bilo koje karte na Hrpi i pri tome,igrač obavezno govori znak sledeće.Boja Keca ne važi,već se dalje obavezno igra ono,što je igrač zahtevao.
Dvojka se odigrava,kao i svaka druga karta,na drugu Dvojku,ili na kartu istog znaka.Sledeći igrač odmah „kupuje“ 2 karte sa ostatka,pa tek posle toga igra,ili govori:“Dalje“.
Trojka se, isto kao i Dvojka,igra uobičajeno,s tom razlikom,što sledeći igrač „kupuje“ 3 karte sa ostatka.
Džoker se može igrati na bilo koju kartu Hrpe.Sledeći igrač odmah uzima 3 karte sa ostatka i nema pravo igre u tom krugu.Na Džokera se zatim igra karta u znaku ome,koja je pre njega bila na Hrpi.
Sedmica se odigrava uobičajeno,ali predstavlja i obavezu istog igrača , da odmah igra još jednom.On može igrati i po nekoliko njih,jednu preko druge,ali na kraju,svoj potez mora završiti nekom drugom kartom.koja je dužna biti u boji odigrane Sedmice.U slučaju da takve karte nema,mora vući sa Ostatka.
Ako igrač ima nekoliko Sedmica,uz još jednu bilo koju kartu,on može završiti igru.,ali kao poslednju,obavezno mora odigrati tu drugu kartu,a nikako Sedmicu.U slučaju da poslednju odigra Sedmicu,vuče sa ostatka,pa tek ako i nju odigra,postaje pobednik.Ovo je tzv. Prikriveni Završetak,a on je obično i iznenađenje za ostale,u čijim se kartama najčešće nađe veći broj bodova nego obično.
BODOVANJE : Pobenik deljenja je igrač,koji se prvi oslobodi karata iz ruku i on kao nagradu dobija -10 bodova.Ostalima se upisuje onoliko,koliko im je ostalo u rukama,naravno,u plusu.
Partija traje do 100 bodova i više,a pobednik je igrač,koji u tom trenutku ima najmanji rezultat.
Ako se igra u parove,bodovi suigrača se pre upisivanja sabiraju.Iz tog razloga,onaj koji izlazi,mora razmišljati i o kartama svog partnera.On sam dobija -10 bodova,ali mu partnerovi bodovi mogu pomrsiti račune.
Partija se može završiti iz samo jednog deljenja,ali može potrajati i znatno duže.

_________________
Došao je tiho i ušao u legendu ......

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
TROJKE-DVOJKE
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ADUT :: PROSTE IGRE SA KARTAMA :: Crazy Eights (Mau - Mau)-
Skoči na: