ADUT

Forum o Drustvenim i Kartaskim igrama
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi
BannerFans.com BannerFans.com
Obavestenja
Vreme
Kalendar
Vremenska prognoza
Socialni obeležak stranice
Socialni obeležak stranice digg  Socialni obeležak stranice delicious  Socialni obeležak stranice reddit  Socialni obeležak stranice stumbleupon  Socialni obeležak stranice slashdot  Socialni obeležak stranice yahoo  Socialni obeležak stranice google  Socialni obeležak stranice blogmarks  Socialni obeležak stranice live      

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Delite | 
 

 FORHEND I BEKHEND

Ići dole 
AutorPoruka
Naprednjak

avatar

Broj poruka : 41
Datum upisa : 23.05.2012

PočaljiNaslov: FORHEND I BEKHEND   Čet Avg 30, 2012 10:03 pm

FORHEND I BEKHEND


Iako se ova igra oslanja na teniske termine, izbegao sam naziv Tenis posto nekoliko igara sa kartama vec postoje i ona jako realno docaravaju tu igru.
Forhend i Bekhend je jako zanimljiva igra sa kartama, ali nije namera da verno prati i simulira teniska pravila.

Tako se ovde pojavljuju 5 aduta i to redom: pik, herc, karo, tref, bez aduta. Jedan igrač deli 5 puta, a one predstavljaju Set. Pobednik seta je igrač koji napravi manje "Grešaka". Zatim se igra drugi Set, protivnik deli, a ponovo se variraju aduti.
Ukupni pobednik je igrač koji ukupno napravi manje "Grešaka".

Koristi se špil od 52 karte.

Kec je najjači, a Dvojka najslabija.

Pri prognozi broja štihova, svaka karta označava broj na sebi. Žandar se računa kao 11, Dama kao 12, a Kralj kao 0.

DELJENJE : Najpre delitelj deli protivniku i sebi po 13 karata za BEKHEND.Njih igrači odlažu uz levu ruku u daljem toku. Forhend se drži uz desnu ruku.Svako pogleda svoje Bekhend karte, a zatim na osnovu aduta koji je važeći za to deljenje, prognozira koliko štihova može odneti sa tim kartama.Kartu tog broja spušta licem na dole. Kada su na ovaj način oboje izneli prognozu, istovremeno ih otvaraju licem na gore. Ove prognoze kao i štihovi te odigrane karte se postavljaju horizontalno između igrača, jer su iz Bekhenda.
Zatim oboje odlažu Bekhend ruku sa prognozerskim kartama licem na dole i horizontalno postavljenim.
Delitelj sada deli po 13 karata svakome za Forhend. Procedua je ista. Igrači prognoziraju koliko mogu odneti štihova za forhendom.Spuštaju kartu koja označava prognozu licem na dole a zatim ih istovremeno otvaraju. Ove karte, postavljaju preko Bekhend-prognoze vertikalno.TOK IGRE : Nedelitelj servira iz Forhenda. On uzima karte Forhenda i odigrava bilo šta. Protivnik prati iz svog Forhenda i mora odgovoriti na boju. Ako nema, igra bilo šta, a može i seći adutom. Posle toga, oboje odlažu karte Forhenda vertiklano pored desne ruke. Uzimaju karte Bekhenda i nastavljaju isti štih. Prvo nedelitelj, a zatim delitelj odigravaju po jednu kartu, trudeći se pri tome da slede boju prve odigrane. Ko nema, igra bilo šta. U nedostatku boje, uvek se može seći i adutom.

Od četiri odigrane karte (2 iz Forhenda i 2 iz Bekhenda), najjači adut nosi štih, Ako nema aduta, onda najjača karta u boji prve odigrane. Osvajač štiha ga uzima, ali vodi računa da li ga je osvojio sa Bekhend ili Forhend kartom i tako ga i postavlja ispred sebe, licem na dole, horizontalno ili vertikalno.
Osvajač zatim servira za nogi štih i to iz ruke sa kojom je osvojio prethodni.

BODOVANJE : Kada se odigra svih 12 štihova na ovaj način, svako broji svoje iz Forhenda i iz Bekhenda, odnosno vertikalno postavljene i horizontalne.Zatim posmatra greške i one mu se upisuju.
Recimo, igrač A je prognozirao iz Bekhenda 3 štiha, a iz Forhenda 5. Osvojio je 2 iz Bekhenda i 6 iz forhenda. Znači ukupno po jedna greška u oba. Upisale bi mu se 2 greške. Greške su i višak i manjak štihova.

Isti igrač deli 5 puta, u svakom deljenju drugi adut, a u petom se igra bez aduta.
Zatim 5 deljenja izvodi protivnik.
Pobednik je igrač sa ukupno manje grešaka iz 10 deljenja.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
FORHEND I BEKHEND
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ADUT :: KARTAŠKE IGRE NA ŠTIHOVE :: Oh Hell (Prognoziranje)-
Skoči na: