ADUT

Forum o Drustvenim i Kartaskim igrama
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi
BannerFans.com BannerFans.com
Obavestenja
Vreme
Kalendar
Vremenska prognoza
Socialni obeležak stranice
Socialni obeležak stranice digg  Socialni obeležak stranice delicious  Socialni obeležak stranice reddit  Socialni obeležak stranice stumbleupon  Socialni obeležak stranice slashdot  Socialni obeležak stranice yahoo  Socialni obeležak stranice google  Socialni obeležak stranice blogmarks  Socialni obeležak stranice live      

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Delite | 
 

 KVANTA

Ići dole 
AutorPoruka
Admin
Admin
avatar

Broj poruka : 455
Datum upisa : 19.09.2010

PočaljiNaslov: KVANTA   Uto Avg 14, 2012 1:58 am

KVANTA


Veoma neobična igra, koja ima u sebi i jedan pokerski deo, ali i odlike igara sa štihovima.
Predviđena je za 2 do 6 igrača. Najbolje je ako igra svako za sebe, ali postoje i varijante gde su igrači partneri.

OPREMA ZA IGRU : Neophodno je najmanje 3 špila karata bez džokera.Ako se karte neće koristi za neke druge igre, ne moraju se razlikovati njihove poleđine.
4 igrače kockice, od kojih se jedna na neki način treba razlikovati od ostale 3. Ako su sve iste, igrači moraju biti pažljiviji kako bi ih razlikovali.
Mora postojati i papir i olovka, Kribidž Tabla ili bilo šta, sa čime se evidentirao i pratio tekući rezultat.

VREDNOST KARATA : Najviša karta je A, pa slede redom K, Q, J, 10 itd, do Dvojke kao najniže karte. Što se tiče njihovih brojčanih vrednosti, Kec je 1 bod, slike su nula, a ostale karte prema svojim nominalima. Boje imaju uticaja u ovoj igri, pa su tako crvene karte pozitivnih vrednosti, a crne negativnih. Kad god se kaže zbir, podrazumeva se da se crne oduzimaju od crvenih. Ipak, konačna vrednost zbira se tretira apsolutno, pa tako -15 i 15 su isto.Jedino je bitno, da se crne i crvene međusobno oduzmu.

DELJENJE : Pred početak igre, svi izvlače po jednu kartu, a igrač čija je karta najmanja preuzima ulogu delitelja. Ako je njih više sa jednakom najmanjom kartom, onda odlučuje boja, pa su najviši pikovi, a slede redom herčevi, karoni i kao najslabji trefovi.Ako se dogodi da dva igrača imaju najnižu potpuno identičnu kartu, onda je delitelj prvi sledeći a one se poništavaju međusobno. Ako su svi igrači izvukli identične karte, što je ipak u domenu teorije, one se odbacuj i vuk ponovo.

Delitelj sakuplja sva tri špila i meša zajedno.

Igrač desno od delitelja seče karte, ali to u ovoj igri po želji mogu činiti i svi ostali. Presečene karte delitelj uzima i najpre odbrojava po želji jedan broj karata, najviše 10. Njih on spaljuje odnosno polaže licem na gore na sto, a one će označiti kraj partije. Preko njih spušta ostale karte špila. Zatim odozgo deli svakome po 7 karata.

Konačno, sledeću kartu sa vrha okreeć i postavlja na sto licem na gore. Njena boja je adut, a njen rang predstavlja vrednost Pokerskog dela ove igre.

CILJNA VREDNOST :
Igrač levo od delitelja igra prvi. On najpre baca 3 kockice a zbir njiovih vrednosti predstavlja CILJNU VREDNOST kojoj se teže tokom igre što više igrači približiti. Ove tri kockice je najbolje staviti na onu okrenutu kartu koja predstavlja aduta i vrednost Pokerske-igre i položiti ih malo na stranu. To sve treba da služi kao podsetnik igračima tokom igre.

HAND : Ako bilo ko drži u ruci karte, koje kada sabere i oduzme (crne) daju rezultat jednak ciljnoj vrednosti na kockicama, on objavljuje kao "Hand" i pokazuje. Igrač dobija za to 15 bodova a igra odmah prelazi na završni Pokerski deo. Ipak, to nije tako čest slučaj.
Ako dvojica imaju Hand u rukama, bodove dobija onaj, koji ima manje crnih karata.Ako su i tu isti, onda onaj ko ima manje slika u rukama. U slučaju da je i dalje egal, onda vuk po jednu kartu sa Ostatka pa pobeđuje manja.

Ponovo napominjem, zbir od 15 i -15 npr se smatra jedna kim, ali -15 verovatno gubi jer najčešće su njegove karte pretežno crno pa po drugom kriterijumu protivnik pobeđuje. Ako je -15 ili bilo koja minus vrednost usamljeni Hand, on se tretira kao da je rezultat u plusu i da je ostvarena Ciljna vrednost.

TOK IGRE : Pošto je bacio 3 kockice i odredio celjnu vrednost, a niko nema Hand, isti igrač otpočinje igru. On odigrava bilo koju kartu na talon. To čine i svi ostali bez obaveze poštovanja boje ili igranja aduta. Najjači odigrani adut nosi štih,a ako nema aduta, karta najjačeg ranga bez obzira na boju. Ako su dve najjače karte, one se potiru pa štih osvaja sledeća ispod njih. Ako su sve istog ranga, štih je mrtav, pa se odigrane karte odbacuju na stranu, a igrači igraju ponovo.
Posle svake odigrane karte, igrači odmah vuku zamenu sa Ostatka.

Osvajač štiha preuzima komandu u igri.

On dalje baca onu preostalu četvrtu kockicu, a njena vrednost pokazuje koliko karata se može menjati.Pošto vidi rezultat bacanja, igrač koji je preuzeo komandu ima dve mogućnosti:

-Menja karte,
-Poziva igru.

ODBACIVANJE : Ako igrač želi da menja karte, on odbacuje iz svoje ruke onoliko karata, kolika je vrednost bacanja kockice, a delitelj mu daje toliko novih sa Ostatka. To zatim čine i ostali.
Igrač je sa time izgubio pravo da vodi igru i pošto svi imaju 7 karata u rukama, on kreće za sledeći štih pa se sve ponavlja.
Čak i da ima tačno Meta-broj, niko ne može sada to objaviti već se igra nastavlja i odigrava štih.

FLUKS : Ako igrač baci Šesticu, on prolazi kroz "Fluks". Naime, on dobija odmah 5 bodova, ali odbacuje svih 7 svojih karata. Od delitelja dobija nove. U slučaju te nove karte imaju zbir jednak Ciljnoj vrednosti, igrač odmah objavljuje Igru. To je jedini slučaj da igrač menja a zatim poziva igru. U protivnom, on igra kartu za novi štih.

POZIV IGRE : Posle bacanja kockice, igrač može da pozove igru umesto da menja. U tom slučaju, ona spušta svoje karte ofirano, pravi njihov zbir (i razliku jer se crne oduzimaju), pa govori rastojanje od mete. Npr, ako je meta bilo 14 (vrednost na 3 kockice sa strane),a on u rukama ima 12 ili -12, govori "Dva". Znači on je na 2 od mete.
To zatim čine i svi ostali.
Recimo da ostali imaju rastojanja 4,5,6,3,2.
Sada se u bodovima isplaćuje razlika. Recimo, pozivar pravi razliku rastojanja sa prvim igračem 4-2 pa 2 boda se njemu upisuju a protivniku oduzimaju.Sa drugim je 3 boda, sa trećim 4, sa četvrtim 1, a sa petim ništa, jer je on na istom odstojanju,ali za to ne dobija bodove jer nije on pozvao igru.

PODRIV : Ako igrač pozove igru i ima rastojanje recimo 3, a bilo ko drugi manje od toga, 2 ili 1, protivnik ovde pobeđuje. On za podriv dobija bonus od 5 bodova.Naravno, i razlike se računaju njemu u odnosu na sve ostale protivnike pojedinačno.

VOLOVSKE OČI : Volovske oči se naziva situacija, kada igrač sa tačnom ciljnom vrednošću poziva igru. On dobija još i bonus od 10 bodova. Ako se to događa posle Fluksa, bonus je 20 bodova.
Sa najavljenim volovskim očima, podriv je nemoguć. Ako neko od protivnika takođe ima ciljnu vrednost, on samo ne plaća ništa protivniku, ali nije pozvao igru, a nema manje rastojanje od njega.

ZILCH : Ako neko od portivnika ima zbir 21 ili -21, on pobedniku isplaćuje dvostruko od uobočajene razlike u rastojanju.

POKER IGRA: Pošto su igrači izbodovali poziv ili Hand, prelazi se na Poker-igru. Svako podiže svoje karte, po 2 odbacuje i svodi svoj list na 5 karata. Zatim svi pokazuju svoje listove, a najjača poker kombinacija po ustaljenim pokersim pravilima dobija ovaj deo igre.
Ako se dogode dve najjače iste ruke, one se poništavaju međusobno, pa je pobednik sledeća ruka po jačini.

Nagrada za pobednika u ovom delu je broj poena jednak onoj otkrivenoj karti na početku igre.Znači, ako je u pitanju Sedmica, pobednik pokerskog-dela dobija 7 bodova.

Ako je otkrivena karta slika, pošto slike nemaju nominale, nagrade su:

-Žandar: Pobednik poker-ruke računa vrednost svojih karata(crne i dalje oduzima), a zatim pravi razliku sa igračem koji ima najveću vrednost od trenutnih pokazanih kombinacija. Ta razlika se deli sa 4 pa zaokružuje na prvi veći broj i to je broj bodova koju dobija pobednik pokerskog nadmetanja. Ako isti igrač ima i najveći zbir lista, on dobija 5 bodova.

-Dama: Pobednik poker-ruke svoju vrednost ruke oduzima od najveće vrednosti, deli sa 2 i zaokružuje i takav broj bodova dobija. Ako je njegova ruka i najveća po zbiru, on dobija 2 boda.

-Kralj: Pobednik poker ruke dobija onolio bodova, koliko mu je dovoljno da se izjednači u ukupnom skoru sa liderom. Ako je on sam lider, ne dobija bodova za ovaj deo igre.

Sve karte koje su upotrebljene se odbacuju na stranu, kao i ona okrenuta adutska karta. Sve se odvija iz početka sa preostalim delom Ostatka. Znači, najpre novi adut, ciljna vrednost i ostalo.

KRAJ IGRE :
Igra se dok se ne stigne do "Spaljenih karata", koje su licem na gore.

-Ako se prva spaljena karta pojavi tokom deljenja, a nema ih dovoljno da se deljenje završi, igra se istog trenutka prekida.

-Ako se prva spaljena karta pojavi tokom deljenja, a ima ih dovoljno da svi dobiiju po 7 karata, odmah se vrši upoređivanje i odigravanje Poker-ruke pa je to kraj.

-Ako se do spaljene karte dođe tkom izvlačenja karata, a ne tokom deljnje, odmah se prelazi na upoređivanje i bez pokerske-ruke se sve završava.

Pobednik je igrač koji ima najveći rezultat.

Ako njih dvoje imaju najveći isti rezultat, međusobno se potiru pa je pobednik igrač sa sledećim rezultatom po vrednosti.
Ako se dogodi, što je skoro nemoguće, da svi imaju isto, partija se smatra nerešenom.

_________________
Ja sam rođen namrgođen

[Only admins are allowed to see this image]
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://kartanje.serbianforum.info
 
KVANTA
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ADUT :: KARTASKE IGRE FORMIRANJA KOMBINACIJA :: Poker :: Pokerske i kombinatorne igre-
Skoči na: