ADUT

Forum o Drustvenim i Kartaskim igrama
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi
BannerFans.com BannerFans.com
Obavestenja
Vreme
Kalendar
Vremenska prognoza
Socialni obeležak stranice
Socialni obeležak stranice digg  Socialni obeležak stranice delicious  Socialni obeležak stranice reddit  Socialni obeležak stranice stumbleupon  Socialni obeležak stranice slashdot  Socialni obeležak stranice yahoo  Socialni obeležak stranice google  Socialni obeležak stranice blogmarks  Socialni obeležak stranice live      

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Delite | 
 

 UBITI (pokerska igra)

Ići dole 
AutorPoruka
Naprednjak

avatar

Broj poruka : 41
Datum upisa : 23.05.2012

PočaljiNaslov: UBITI (pokerska igra)   Pet Jun 29, 2012 2:22 am

UBITI
(pokerska igra)Ovo je veoma cenjena igra na osnovama sakupljanja kombinacija.
Predviđena je za 4 igrača gde svako igra za sebe.Može se igrati i u troje ali jako gubi na dinamici.

Koristi se standardni špil od 52 karta sa 2 džokera,ukupno 54.

Karte su poređane u nizu od A (1),2,......do K(13). Boje nemaju jačine.

CILJ IGRE : Svakome se podeli po 4 karte i igrači imaju toliko u rukama tokom čitave igre. Cilj je skupiti pobedničku kombinaciju koju čine 10-J-Q-K u istoj farbi (ne mora u isti znak).Pobednička kombinacija obično sadrži i jednog ili čak dva džokera koji menja neku od karata. Npr, pobednička kombinacija je J-pik, Q-tref i dva džokera.

START IGRE : Na samom početku, svako uzima po A,2 i 3 u istom znaku. Znači, jedan igrač će uzeti karone, drugi herčeve itd.
Ove karte su otvorene i stoje ispred igrača.
Delitelj zatim deli svakome još samo po jednu kartu koja se ne pokazuje i igrači zatim sve 4 uzimaju u ruke. Karte su tokom igre uglavnom u rukama i zatvorene za protivnike, osim u retkim slučajevima što će biti dalje objašnjeno.
Igrači različitim načinima menjaju karte trudeći se da formiraju pobedničku kombinaciju.

TOK IGRE : Svaki igrač na svom potezu ima 6 različitih mogućnosti, pa će mo svaku opisati posebno.

1. Zamena karte.Ovo je najčešća radnja kojoj pribegavaju igrači, kako bi ojačali svoj list i napravili Pobedničku Kombinaciju.Postoje nekoliko pravila zamene koja se moraju poštovati.Pre svega, igrač sa Ostatka koji leži na sredini stola okreće gornju kartu licem na gore, tako da je vide svi.
Pored Ostatka postoji i Hrpa za odbacivanje gde se karte odlažu licem na dole, zatvoreno.

Igrač može zameniti kartu ako:

-ima kartu istog znaka koju odbacuje na Hrpu (menja 2-karo za 10-karo npr)
-menja karte istog ranga (npr 6-pik uzima, a odbacuje neku drugu Šesticu)
-menja kartu sa prvom većom ili manjom bilo koje boje (recimo uzima Peticu, a odbacuje bilo koju Četvorku ili Šesticu)

U sva tri ova slučaja, igrač ne pokazuje kartu koju odbacuje niti govori koja je.Prosto, to se izvodi na poverenje, a pošto svi ostali moraju ratiti tok igre, vrlo lako se kasnije ustanovi ako je lagao. Pretpostavlja se da igrači moraju igarti pošteno.

I najzad, četvrti način zamene je:

-Metod dve karte.Igrač jedino tada pokazuje dve karte iz ruke koje čine zbir karte koju želi uzeti. Recimo za Žandara koji vredi 11, igrač spušta otvoreno 5 i 6 ali samo za trenutak. Zatim ih vraća u ruku i jednu od njih predaje bilo kom igraču, po svom izboru i zatvoreno, da drugi ne vide. Ovaj mora odmah jednu kartu odbaciti na Hrpu, licem na dole, ali to ne sme biti ta dobijena već neka iz njegove ruke.
Igrač koji je na potezu sada bi uzeo i Žandara.

Ako ne može ili ne želi zameniti otvorenu kartu, on je prosto okreće na Hrpu za odbacivanje licem na dole pa igra sledeći igrač.

Ako igrač zameni kartu, on može odmah pokazati POBEDNIČKU RUKU ili TRIO.

POBEDNIČKA RUKA je formirano 10,J,Q,K ili umesto neke od karata da bude jedan ili dva Džokera. Igač ih spušta, igra se prekida a on dobija 5 bodova.

TRIO je kao pobednička ruka gde fali jedna karta. Znači, 10, Q, K i recimo 4. Igrač može čekati i četvrtu, ali se može zadovoljiti i okazati Trio. On dobija 2 boda i ispada iz dalje igre.Ostali nastavljaju.

2. Pokazuje Pobedničku ruku.
Ako igač dođe na potez a ima u rukama pobedničku kombinaciju, on je jednostavno spušta. Dobija 10 bodova, a igra se prekida.
Znači, igrač je prilikom zamene u prošlom potezu dobio pobedničku kombinaciju, ali je nije odmah pokazao, sačekao da dođe na potez i sada dobija duplo više bodova.Ipak, ovo čekanje nosi određeni rizik gde može doživeti poraz.

3. Ubiti protivnika. Po ovom činu igra i nosi naziv. Igrač koji je na potezu, može prosto reći "Ubijam ...." i imenuje protivnika. On ga zapravo optužuje da ima formiranu Pobeničku ruku,ali da čeka da to kaže kad dođe na red. Igrač koji je prozvan spušta svoje karte na sto.
Ako se ispostavi da zaista ima formiranu Pobedničku ruku, igrač koji ga je ubio dobija 11 bodova, a partija se prekida.
Ako se ispostavi da je greška, igrač koji je izjavio da ubija dobija kaznu od -4 boda,ispada iz igre, a protivnik uzima karte u ruku i nastavlja zajedno sa ostalima partiju.
Ubistvo je je jako opasan potez,vrlo riskantan i to je praktično pokušaj na sve ili ništa.
Zato je neophodno pratiti tok igre i ustanoviti da li protivnik zaista ima ili nema pobedničku kombinaciju.

4. Tražiti Džokera. Igač koji je na potezu može umesto da pokuša zamenu karte, prosto od nekog protivnika zatražiti Džokera. Uslov da ga zatraži je da svoje karte spusti licem na gore ispred sebe, kako bi ih svi videli. To je prosto cena.
Ako igrač od koga se zatražio Džoker ima jednog ili dva, on daje uvek samo jednog Džokera.Ako nema, prosto govori to i pokušaj ej propao. Igrač koji je tražio uzima karte u ruke i njegov potez se završava.
Postoje još neka ograničenja:
-Igrač koji dobije na ovaj način Džokera ne može odmah u istom potezu objaviti Pobedničku ruku ili Trio iako ih možda i ima i to čak u ovom slučaju svi i vide.
-Pomenutog igrača ne može niko u sledećem krugu ubiti dok čeka svoj potez da objavi pobedu.

Prosto, postoji samo jedan način da se on u tome spreči. To je zamena Metodom 2 karte, gde bilo ko od protivnika menja kartu za dve iz ruke, a zatim upravo njemu daje jednu od tih iz handa.
Pošto sada on mora odbaciti jednu kartu iz ruke, njegova Pobednička kombinacija je pokvarena.

5. Pokazati Trio.
Igrač može pred početak poteza pokazati Trio i dobija 3 boda pa ispada iz dalje igre. Slično kao i sa Pobedničkom rukom, igrač čeka ceo krug. On nije ugorožen pri tome, ali neko ranije može objaviti Pobedu ili Ubistvo, pa se Trio neće stići objaviti.

6. Fold. Fold je situacija kada igrač želi da ostustane od dalje igre. On dobija 1 bod i baca karte u Hrpu za odbacivanje.

Ako se Ostatak istroši tokom igre, sve karte osim one 4 kod igrača se mešaju, znači svih 38 i postavljaju kao novi Ostatak za produžetak igre.

Ako tokom igre svi osim jednog igrača odustanu, neuspešo ubiju i slično, taj igrač je pobednik. To se zove Preživela Pobeda i igrač dobija 6 bodova.

Partija traje do 31 bod.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
UBITI (pokerska igra)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ADUT :: KARTASKE IGRE FORMIRANJA KOMBINACIJA :: Poker :: Pokerske i kombinatorne igre-
Skoči na: