ADUT

Forum o Drustvenim i Kartaskim igrama
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi
BannerFans.com BannerFans.com
Obavestenja
Vreme
Kalendar
Vremenska prognoza
Socialni obeležak stranice
Socialni obeležak stranice digg  Socialni obeležak stranice delicious  Socialni obeležak stranice reddit  Socialni obeležak stranice stumbleupon  Socialni obeležak stranice slashdot  Socialni obeležak stranice yahoo  Socialni obeležak stranice google  Socialni obeležak stranice blogmarks  Socialni obeležak stranice live      

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Zadržite i delite adresu ADUT na vaš sajt social bookmarking-a

Delite | 
 

 DRAGULJI

Ići dole 
AutorPoruka
DOK Holliday

avatar

Broj poruka : 1533
Datum upisa : 19.09.2010
Lokacija : dodge city casino

PočaljiNaslov: DRAGULJI   Sub Jun 23, 2012 9:51 pm

DRAGULJI


Dragulji su vrlo složena i misaona igra, koja podseća na Remi ali se ne može reći da je njegova podvrsta. Prosto, višestruko je složenija, a i smisao joj je drugačiji.

BROJ IGRAČA : U igri mogu učestvovati od 2 do 9 igrača. Najbolje je ako ih je maksimalno, ali i neki drugi broj od recimo 4, 5 u potpunosti može zadovoljiti. Igrači vuku karte i na osnovu njihovih jačina biraju mesto sedenja. To je posebno bitno ako ih je veći broj.U igri dragulji, izbor mesta sedenja je uobičajeni uvodni ritual ali se može preskočiti ako oko toga nema spora među igračima.

KARTE : Korisite se 3 kompleta od po 54 karte, 52 plus po 2 džokera. Znači ukupno 162 karte.One se spajaju i mešaju zajedno pred početak igre.

DELJENJE :
Desni igrač od delitelj najpre preseca ceo špil i donju kartu postavlja na talon otvoreno. To je OTVORENA KARTA i ima neobično velliku ulogu u igri.
Otvorena karta svih 6 karata tog ranga a suprotne farbe pretvara u dragulje.Znači, ako je otvorena karta 7-karo, sve pik i tref sedmice (crne) su DRAGULJI. Takođe, boja karo određuje da se kombinacija Marijaž može izlagati samo u istoj farbi i drugoj boji, u našem slučaju u hercu.
Otvorena karta nikad ne može biti džoker. AKo se pojavi džoker, vraća se u sredinu špila, a otvara nova karta.
Dragulji su pored džokera takođe "divlje" karte i mogu menjati bilo koje druge.

Delitelj zatim podeli svakom igraču po 16 karata, a Ostatak spušta poprečno preko Otvorene karte.

TOK IGRE : Igra teče slično Remiju. Svako na svom potezu vuče sa Ostatka ili sa Hrpe za odbacivanje. Zatim jednu kartu odbacuje na Hrpu. Na početku igre, Hrpa je prazna i nju započinje prvi igrač koji odbaci kartu pored Ostatka.

Cilj je složiti svih 16 karata u rukama i zatvoriti igru tako što se kupuje karta i 17-a odbacuje preko Hrpe, licem na dole. To je znak da je igrač složio svih 16 karata.

O Izlošcima treba malo detaljnije jer nije sve tako prosto kao u ostalim varijantama Remija.

ODUSTAJANJE OD IGRE : U prvom krugu, svako pre nego što vuče prvu kartu može reći "Pas". On odustaje od igre u tom deljenju. Sve karte odbacuje u sredinu Ostatka, ali ima pravo zadržati jedan do najviše 2 Bilijanta koje postavlja ispred sebe na sto licem na gore. Igrači koji odustanu, na kraju praćaju samo pobedniku a ne i ostalima, ali u primanju nagrada i isplati za Briljante učestvuju kao da su igrali.

Postoji još jedna šansa da se oni koji igraju predomisle. To se događa posle 2 puna odigrana kruga. Tada u trećem, svako umesto da vuče, može da odustane. Isto zadržava ispred sebe samo eventualne Bilijante iz ruke, a ostale karte odbacuje. I on plaća kaznu samo pobedniku, sada malo više. U isplatama i nagradama za posedovanje Brilijanta ravnopravno učestvuje.

IZLOŠCI : Slično Remiju, ovde se pojavljuju Nizovi u boji i grupe istih karata, ali ih ima više vrsrta.

Pre svega treba reći, da su Brilijanti i Džokeri "divlje" karte i mogu menja u sekvencama i grupama druge.
Karte od 2 do 10 su BROJČANE KARTE, a od J do A su HONORI.

-Uvodna Sekvenca je niz od 4 karte istog znaka. Nju nastoji formirati svaki igrač da bi mogao da planira da izađe i pobedi. Ona ne sme sadržati "divljake" i svako je može forumirati samo jednu. U nizu sve 4 karte moraju biti ili Brojčane, ili Honori. To znači da je od Honora moguća jedna jedina sekvenca J-Q-K-A.
Na kraju partije ovu Sekvencu izlažu svi koji su je skupili. Ona daje povlastice poraženom igraču pri isplati kaznenih bodova.

-Prateća Sekvenca je niz od 3 karte i takođe mora biti sastavljena samo od brojčanih karata, ili Honora. Ona je takođe obavezna za izlaz.
Igači mogu formirati i više ovakvih pratećih Sekvenci, pa umesto jedne karte se u njima može nalaziti i bilo koji "divljak". Ipak, za završetak partije, jedna mora biti čista bez divljaka.
I ove sekvence izlažu svi da bi ostali sa što manje karata, ali se ne boduju.

-Super Sekvenca je ona, koja sadrži identičnu kartu Otvorenoj karti.Pošto se igra sa 3 špila, takvih je karata još 2, pa se u deljenju mogu naći i dve Super Sekvence. Ona se sastoji od 3 karte obavezno, a pomenuta karta kao Otorena mora biti tačno u sredini.
Ako se slučajno dogodi da je sastavljena od Brojčanih karata ili Honora, ona se može računati i kao Preteća obavezna Sekvenca. Ali to zavisi pre svega od Otvorenen karte. Znači ako je Otvorena karta 10, onda je to nemoguće je je Super Sekvenca 9-10-J. Ona se može izložiti i jedino ona, ali se ne računa kao da je ispunjen uslov za pobedu.
Super sekvence izlažu svi učesnici u igri, pobednik i poraženi i ona svima donosi Bonus bodove. Svaka vredi 4 boda.
Super sekvenca čak može biti i K-A-2.

Grupe čine 3 karte istog ranga i različite boje. Umesto jedne, može se naći bilo koji "divljak".Takođe služe da se igrač oslobodi karata iz ruku, bilo pri pobedničkoj kombinaciji ili pri porazu.

Super-Grpa su 3 karte istog ranga i istog znaka. Ovde "divljaci" ne smeju biti prisutni. Ona donosi 2 boda uvek, bez obzira da li je formirana Uvodna Sekvenca ili nije. Zato se uvek izlaže i donosi po 2 boda. AKo je kojim slučajem Super-Grupa formirana od Dragulja, znači istog znaka, donosi 10 bodova, ali se dragulji u tom slučaju ne boduju i dodatno.
Super-Grupa se priznaje umesto čiste Prateće Sekvence ako je potrebna za završetak.

Marijaž je kao i u nekim drugim igrama Krelj i Dama istog znaka. Ovde se priznaje samo u znaku koji je iste farbe sa Otvorenom kartom ali onaj drugi. Ako je Otvorena karta recimo u karonu, Marijaži mogu biti samo u Hercu.
Uslov za izlaganje Marijaža je formirana Uvodna Sekvenca.Znači bez toga, Marijaž se ne može izložiti.
Uz marijaž se dodaje Žandar, Kec ili "divljak" pa se priznaje i ta Sekvenca. Ona se naravno ne boduje, ali može biti prateća, ili služi da se igrač oslobodi karata.Ne mogu se izložiti samo dve karte, Kralj i Dama jer je to protiv pravila igre, iako se upravo one ovde boduju. Marijaž donosi 3 boda.

BODOVANJE : Sistem bodovanja je toliko komplikovan, da vam savetujemo isključivo primenu žetona koji služe za isplate. Prosto će na kraju biti pobednik igrač koji ima najviše žetona.

Igrač koji ima formirane Uvodnu Sekvencu od 4 karte, zatim Prateću čistu Sekvencu (umesto nje može biti i Super-Grupa), te i ostalih 9 karata grupisanih u 3 izloška bilo koja od po 3 karte, poslednju kartu pošto je vukao odbacuje preko Hrpe i igra se prekida.
On spušta svoje izloške, a po broju karata to znači mora biti 4-3-3-3-3 i nikako drugačije.

Isplata za Brilijante : U ovoj isplati učestvuju svi igrači, pa čak i oni koji su odustali od igre, jer su imali mogućnost ostaviti do 2 brilijanta ispred sebe.
Za jedan Brilijant, svako od svih protivnika dobija po 2 žetona.
Za izložena 2 Brilijanta u istom znaku, od svakog protivnika se dobija po 5 žetona.
Za izložena 3 Bilijanta u istom znaku se dobija po 10 bodova. To je Super-Grupa. Igrači koji odustanu od igre, ne mogu izložiti ovu kombinaciju, već smeju zadržati samo 2 Brilijanta, znači najviše 5 bodova nagrade.
Svakom igraču se izloženi Brilijanti računaju u okviru izložaka, Sekvenci i Grupa. Samo oni koji odustanu izlažu zasebno Brilijante. Može se čak dogoditi da nekome Brilijanti ostanu i u rukama, jer su kao "divljaci" neistokišćeni.

Isplata za Izloške : Svi igrači koji nisu odustali od igre na početku ili u trećem krugu, sada izlažu i to,najpre ako mogu Uvodnu Sekvencu i onda sve ostalo.
Oni koji nemaju uvodnu Sekvencu, izlažu samo ako imaju Super-Sekvencu i Super-Grupu. Nemaju svrhe izlagati Marijaže koji se ne boduju u odsustvu Uvodne Sekvence, kao ni oslobađati se karata iz ruku jer se ništa ne priznaje.
Svi igrači koji nisu odustali, isplaćuju vlasnicima Super Sekvence po 4 žetona, a vlasnicima Super Grupa po 2 boda za svaku.
Super-Grupa od 3 brilijanta je već isplaćena u Brilijantima.
Igrači koji odustali ovaj deo ne plaćaju nikome, jer ni sami ne mogu dobiti ništa.

Isplata za završetak :
Najpre igrači koji su odustali na samom početku isplaćuju i to samo pobedniku 4 žetona.
Zatim oni koji su odustali u 3-em krugu, isplaćuju samo pobedniku po 8 žetona.
Igači koji nemaju formiranu Uvodnu Sekvencu, isplaćuju svima koji su učestvovali u igri po 12 žetona. Pri tome će i sami od drugih nešto dobiti.
Igrači koji su učestvovali u igri i izložili Uvodnu Sekvencu, a zatim i sve ostalo što su mogli, sabiraju preostale karte u rukama.Svaki Honor vredi 1 bod, svaka brojčana karta po 0,5 bodova,a divljaci se ne računaju. Broj bodova isplaćuju u žetonima svim igračima koji nisu odustali od igre. Pri tome, ako je broj bodova recimo 4,5, računa se kao 4.

Pošto ovde svako svakome isplaćuje i prima od svakog, najbolje je koristiti žetone, neka zrnca, kamenčiće, palidrvca. Može se pisati i u bodovima, ali je jako komplikovano.

_________________
Došao je tiho i ušao u legendu ......

[Only admins are allowed to see this image]
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
DRAGULJI
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ADUT :: KARTASKE IGRE FORMIRANJA KOMBINACIJA :: Poker :: Pokerske i kombinatorne igre-
Skoči na: